کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲
در زبان عامه به این ویروس، ویروس کرونای ووهان گفته میشود. با عبور تعداد قربانیان ویروس کرونا از مرز ۱۰۰۰ تن، سازمان جهانی بهداشت برای بیماری ناشی آن، نام رسمی انتخاب کرد – کووید ۱۹ (۱۹-COVID) که به «کرونا»، «ویروس»، «بیماری» و سال ۲۰۱۹ اشاره دارد.این ویروس عامل اصلی در همهگیری کروناویروس است.
مقایسهٔ توالی ژنتیکی این ویروس و سایر نمونههای ویروس، شباهتهایی با ویروس سارس و کرونا ویروسهای خفاش را نشان دادهاست و به همین دلیل احتمال دارد که منشأ اولیهٔ این ویروس در خفاشها باشد.
پیدایش
نخستین عفونت شناخته شدهٔ انسانی در اوایل دسامبر ۲۰۱۹ ثبت شد.این ویروس برای نخستین بار در میانهٔ دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان، چین شیوع یافت، که احتمالاً ناشی از یک حیوان آلوده بودهاست. کرونای جدید سپس در همهٔ استانهای چین شیوع پیدا کرد.
پنهانکاری دولت چین
گزارشهای منتشر شده حاکی از این است که مقامات چینی مدتها پیش از اعلام شیوع ویروس کرونا در آن کشور، از آن آگاهی داشتند اما از انتشار این خبر جلوگیری میکردند. گفته شده که در اواخر دسامبر یا اوایل ژانویه، پزشکی به نام لی ونلیانگ که در بیمارستان مرکزی ووهان خدمت میکرد با معاینهٔ موارد ابتلا به نوعی بیماری شبیه سارس و انجام آزمایشهای مربوط، شیوع نوع جدیدی ویروس را به اطلاع همکارانش رسانده و خواهان قرنطینهٔ این بیماران شده است. پس از آن پلیس چین، دکتر لی و ۷ پزشک دیگر را احضار و آنها را به «انتشار شایعه» متهم کرده است. پلیس چین به وی هشدار داده که از انتشار چنین اخباری خودداری کند، در غیر اینصورت به جرم تشویش اذهان عمومی بازداشت خواهد شد. این پزشک افشاگر در نهایت خود به این بیماری مبتلا و در یکی از بیمارستانهای ووهان چین بستری شد و جان باخت
بنابر این گزارشها مقامات دولت چین، تا هفتهها پزشکان را مجبور به سکوت کرده و از اطلاعرسانی عمومی خودداری میکنند و بسیاری از مردم شهر «ووهان» چین، خیلی دیر متوجه گسترش سریع این بیماری در محل سکونت خود میشوند. در نهایت پس از حدود ۷ هفته، دولت چین بهطور رسمی کشف این ویروس را اعلام و شهر ووهان را قرنطینه میکند
همهگیری و اعلام وضعیت اضطراری در بهداشت جهانی
این ویروس به سرعت در بیش از بیست کشور دیگر در آسیا، اروپا، آمریکای شمالی و اقیانوسیه گسترش پیدا کرد. شیوع ویروس از انسان به انسان در چین،آلمان،تایلند ویتنام، تایوان، ژاپن و ایالات متحده تأیید شدهاست.
در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی (WHO) با توجه به وضعیت شیوع ویروس کرونای جدید، وضعیت اضطراری در بهداشت جهانی اعلام کرد.تا ۴ فوریه ۲۰۲۰، ۲۰٬۶۰۴ مورد آلودگی به کرونا به ثبت رسید که از این تعداد، ۲۰٬۴۱۶ مورد در سرزمین اصلی چین بود. تا به امروز تقریباً یک پنجم موارد تشخیص داده شده منجر به بیماری جدی میشوند.تقریباً تمام موارد ابتلا به کرونا در خارج از چین، در افرادی رخ دادهاست که یا از ووهان سفر کردهاند، یا با کسی که از منطقه سفر کردهاست در تماس مستقیم بودهاند.
بهطور کلی میزان مرگ و میر و عوارض ناشی از عفونت ویروس ۲۰۱۹-nCoV ناشناخته است، هم به دلیل اینکه ممکن است در شیوع فعلی، میزان مرگ و میر در حال تغییر باشد و همچنین به دلیل اینکه تعداد موارد جزئی و بدون علامت که منجر به تشخیص نمیشوند، نامشخص است. با این حال، نتایج اولیهٔ مشاهدات، مرگ ۲،۳٪ از مبتلایان به این ویروس را نشان میدهند.و WHO اعلام کردهاست که میزان مرگ و میر در میان مبتلایان، حدود ۳٪ است. تعداد مرگ و میرهای ناشی از این ویروس در استان هوبی، در ۴ فوریه ۲۰۲۰، ۴۲۷ نفر بود.
ویروسشناسی
عفونت
انتقال ویروس از انسان به انسان تأیید شدهاست.ویروسهای کرونا در درجه اول از طریق تماس نزدیک، به ویژه از طریق قطرات تنفسی ناشی از سرفه و عطسه تا حدود ۲ تا ۴.۵ متر پخش میشوند.۶ فوت (۱٫۸ متر)RNA ویروس همچنین در نمونههای مدفوع از بیماران آلوده یافت شدهاست.مطالعات نشان دادهاند که این ویروس میتواند حتی در دوره کمون عفونی شود،اما برپایه اعلام سازمان جهانی بهداشت در این زمان به احتمال زیاد انتقال از افراد بدون علامت است و عامل اصلی انتقال نیست.
ویروس کرونای جدید به نظر میرسد کمخطرتر از سارس باشد و در ۱۵ تا ۲۰ درصد موارد به صورت شدید بروز یافتهاست.
برآوردهای نخستین نشان میدهد که درصد مرگ و میر این ویروس بین ۲ تا ۳ درصد مبتلا شدگان است.
مدت حیات در محیط
ویروس کرونا میتواند در محیط اطراف و حتی بیمارستانها از طریق تماس با دستگیره در، تخت، دکمهها، میزها، لبه تخت و دست زدن به سطوح پلاستیکی و فلزی دیگری که در تماس مستقیم با فرد بیمار هستند با توجه به اینکه اغلب از جنس فلز و پلاستیک هستند، منتقل شود. همچنین یافتهها نشان میدهد رطوبت بالای هوا طول عمر ویروس کرونا را افزایش میدهد. این مطالعات بیان میکنند که کروناویروسها میتوانند روی سطح مختلف بهطور میانگین بین چهار تا پنج روز باقی بمانند. برخی از آنها نیز میتوانند تا ۹ روز خارج از بدن و در دمای اتاق دوام بیاورند.
53 بازدید کل ، 1 امروز